Spelupplägg

Varje tävlingsnivå avgörs med gruppspel och placeringsslutspel.

Gruppspelen seedas geografiskt i alla klasser/nivåer. Undantag är Level 7 samt de svarta klasserna på Level 5 och Level 6. Där görs försök att seeda även efter lagens sportsliga förmåga. Notera att det i sammanslagna klasser blir Röd/Svart som seedas.

Slutspelen kommer att delas upp i A, B och ev C-slutspel beroende på antalet lag på respektive nivå. I alla slutspel, oavsett nivå, spelas det om samtliga placeringar.

På Level 4 spelas först ett gruppspel och därefter seedas lagen in i nya grupper varpå slutspelet blir i form av gruppspel med fördel att stressen inför de allt-eller-inget matcherna uteblir.

Matcher

Alla matcher avgörs i bäst av tre set, 25/25/15, där man ska vinna med minst två poängs marginal.

Vid behov kan matcherna kortas av på så sätt att lagen (i de två först seten) startar matcherna vid t ex ställningen 5-5 eller 7-7.

Näthöjd

Level 4 och Level 5 spelar på 200 cm

Level 6 och Level 7 spelar på 210 cm

Level 7 öppen klass 218 cm

Matchboll

Det är till viss del olika bollar som används som matchbollar beroende på tävlingsklass och nivå:

  • Level 4 spelas med ungdomsboll
  • Level 5 spelas med ungdomsboll
  • Level 6 spelas med seniorboll
  • Level 7 spelas med seniorboll


Nivåreglering

Ett av många skäl till att volleyboll blivit så populärt är att Svensk volleyboll anpassat sporten till barn och ungdomars behov.

Vid Mikasa Challenge finns det plats för alla spelare och lag. Oavsett hur länge, eller hur kort tid du spelat hittar du en nivå att spela på.

Dels finns det Levels där det i själva spelformen finns inbyggd progression. Därtill finns det färger att anmäla i, där den gröna färgen är för lag som inte har så mycket erfarenhet till de svarta klasserna för lag som har rik efterenhet av spelet.

Så här går respektive Level till:

Level 4

Level 5

Level 6

Level 7

Inom olika Levels kan det även vara uppdelat i färger för att lag med ungefär samma erfarenhet ska matcha mot likvärdiga lag.

De olika nivåerna:

  • Svart, mycket erfarna lag med stor spelskicklighet
  • Röd, erfarna lag under toppskiktet
  • Blå, för lag som passerat nybörjastadiet 
  • Grön, för lag som precis kommit in i sporten

Det kan även vara så att Röd/Svart och Grön/Blå är valen som man gör vid anmälan.

Lagen själva väljer den Level och färgnivå som passar utifrån de förutsättningar och erfarenheter laget har. Det kan vara svårt att välja, men ett riktmärke kan vara hur laget placerar sig i de tävlingar man brukar ställa upp i och hur länge ni spelat. Antalet platser per tävlingsnivå är begränsat, varför vi uppmanar tidig anmälan.

Tävlingsledningen förbehåller sig rätten att göra ändringar i klasserna. Kan vara sammanslagningar eller delningar för att hitta ett optimalt antal lag per klass.