Organisation av tävlingen
 
Svenska Volleybollförbundet bjuder härmed in landets alla föreningar till Junior-SM för ungdomar. Tävlingarna föregås av kval. Här finns information om hur tävlingarna organiseras.

Junior-SM är ett av de tyngsta arrangemangen som Svenska Volleybollförbundet arrangerar för den unga generationens volleybollspelare.

Det är vår stora glädje att välkomna Sveriges alla klubbar och det välkomnandet gäller inte minst föreningar med nystartad verksamhet. Just i denna tävling finns det verkligen plats för alla, genom att kvalen kan ta emot alla typer av lag!

Hur är tävlingarna organiserande?

Ett SM spelas med maximalt 12 herr- och 12 damlag som tagit sig till SM via kvaltävlingar. Därutöver Öppna klassen utan begränsningar av antalet lag.

Landet är uppdelad i regioner. Dessa är indelade på följande sätt:

Norra: Lag från: Nordsvenska
Östra: Lag från Stockholm-Gotland och Östsvenska
Mellersta: Lag från: Västsvenska
Södra: Lag från: Sydsvenska och Skåne.

Seedning

Lagen seedas in i grupper. Som etta i grupperna seedas lag in baserat på resultat föregående år. Den region som vann föregående år seedas 1a och så vidare. Tvåorna i grupperna seedas på så sätt att 1an och 2an från samma region inte ska möta förrän i final, under förutsättning att lagen "håller sin seedning". Övriga lag placeras in så jämnt som möjligt. Är det exempemlvis fyra lag från en region blir utfallet ett lag per grupp.  

Hur genomförs tävlingen?

Vid SM spelas det normalt gruppspel med fyra stycken grupper om tre lag, där tvåor och treor går till åttondelsfinal medan gruppettorna går direkt till kvartsfinal. Alla placeringare spelas ut. Alla matcher avgörs i bäst av tre set utom finalerna som avörs i bäst av fem set. Externa domare i samtliga matcher.

Eventuella protester ska (i skriftlig form) lämnas till tävlingsledningen tillsammans med protestavgift om 500 kr senast 30 minuter efter den match som protesten avser. Lag som inte fullgör sina skyldigheter vid tävlingarna påförs administrationsavgifter som faktureras i efterhand. I juryn vid SM-slutspelet ingår tävlingsledaren samt representanter från Svenska Volleybollförbundet.

Prisutdelning direkt efter sista match med Svenska Volleybollförbundets pokaler till vinnarna samt plaketter till de tre bäst placerade lagen per tävlingsklass. Ett all-star-team utses och premieras med t-shirts. 


Vilka spelare får delta?

Samtliga spelare som är födda 2004 eller senare ska vara licensierade och spelklara för sin förening eller via samarbetsavtal mellan två föreningar. En spelare får bara representera en förening genom hela tävlingens gång d v s från kval och SM. 

Spelare som ska delta ska registreras av föreningen i laget här på cupsidan